Ч1
Як уберегти себе та своїх близьких від недоброякісних продуктів? Чи можна навчитися вибирати безпечні продукти?Вступ
Варто тільки завести мову про те, в якому світі ми живемо, що їмо, то ... не обійтися без слів, що закінчуються на «цид»: пестициди, гербіциди тощо. Справжнісінький харчової геноцид.
Геноцид (від грец. Jevoq - рід, плем′я і лат. Caedo - вбиваю) означає знищення людей. Цим займаються зараз в усьому світі виробники продовольчих товарів - м′яса, риби, фруктів, чаю, кави, ковбаси, сиру ... Всього того, що ми звично включаємо в свій раціон.
Забруднення продуктів токсичними добавками, консервантами, що викликають рак, гідрогенізованими жирами, нітратами, а також штучними барвниками та ароматизаторами - це не що інше, як форма справжнього геноциду.
Що ж робити? Як уберегти себе та своїх близьких від недоброякісних продуктів? Чи можна навчитися вибирати безпечні продукти? Чи існують прості способи визначення якості куплених продуктів у домашніх умовах?
Відповіді на всі перераховані запитання ви знайдете на сторінках цієї книги.
Глава 1
Така смачна небезпечна їжа
Що ми їмо?
Навіщо людина їсть? Дивне запитання ... Без їжі життя неможливе, це і будівельний матеріал, і джерело енергії, необхідної для всіх видів діяльності. Насправді важливіше знати, не навіщо ми їмо, а що, тому що далеко не все, «що в рот полізло», буде корисним. Давайте спробуємо розібратися разом.
Ні для кого не секрет, що продукти харчування навчилися віртуозно підробляти. Дізнатися про товари, які фальсифікують частіше за інших, досить просто - офіційну статистику періодично публікує Торгово-промислова палата РФ(Російської Федерації – Ред.).
Частка фальшивої продукції в товарообігові продуктів харчування перевищує 30%. Зокрема:
- Обсяг масла і маргарину - 40-45%;
- Рибних і м′ясних консервів - 35-40%;
- Алкогольної продукції - до 60%.
За іншими позиціями ситуація не краща і має тенденцію до погіршення з кожним роком. Майже катастрофічне становище з продовольчою безпекою для здоров′я громадян – це визнається офіційно. І ... нам-то що робити? Адже харчуватись необхідно кожен день, причому бажано не один раз.
Приступаючи до серйозної розмови, прийнято визначатися з використовуваними термінами. Чим далі ви будете читати книгу, тим частіше доведеться нам вживати поняття «фальсифікат». Що ж розуміють під даним терміном фахівці?
Фальсифікат (лат. falcificare - підробляти) - це продукт, отриманий в результаті умисних дій, спрямованих на підробку і (або) приховування інформації.
Існують такі види фальсифікації:
- Технологічна - відбувається на виробництві шляхом додавання нем′ясних сировини або зменшення процентного вмісту м′яса.
- Передпродажна - до неї відносять такі види, як:
- Асортиментна - повна заміна іншим сортом, видом, найменуванням із збереженням декількох ознак і зовнішньої схожості, заміна якісного продукту низькопроцентним, який має схожі властивості, підміна натурального продукту імітатором;
- Якісна - додавання води, різних харчових добавок, більш дешевих компонентів, заміна натурального продукту імітатором;
- Вартісна - реалізація низькоякісного товару за ціною високоякісного;
- Кількісна – неправильне вимірювання товару: «А скільки буде важити точно в грамах?»;
- Інформаційна - надання перекручених даних про продукт: його найменування, країну-виробника, фірмі-виробнику, склад. Іншими словами, надається неповна, перекручена інформація про товар або її не надається взагалі.
Фахівці стверджують, що в категорії неякісних товарів зазвичай лідирують молочні та м′ясні продукти, до їх складу вводять надмірну кількість рослинних жирів, а також порушують процентний вміст речовин.
У 2009 році за результатами лабораторних досліджень в Санкт-Петербурзі 70% зразків м′ясної продукції, 40% молочної і 36% рибної не відповідали нормативній документації та даним маркування.
Кількість неякісних товарів склала в цілому близько 30% від загального обсягу продуктової продукції - того, що ми купуємо, їмо кожен день і не знаємо, чим відгукнеться та чи інша покупка для нашого здоров′я. Наслідки ж від вживання в їжу фальсифікованого або неякісного, а також простроченого продукту можуть і бувають фатальні. Аж до смертельного результату.
Результати всіх перевірок публікуються на сайті Центру контролю якості, з ними може ознайомитися будь-який покупець. Є невтішний прогноз, згідно з яким найближчим часом ситуація швидше за все не зміниться. Тому пора нам самим потурбуватися про те, що ми їмо.
Ч2
Хімічна промисловість придумала більше ніж 10 тисяч харчових добавок, консервантів, барвників, емульгаторів, стабілізаторів.Як продукти з синтетичними добавками впливають на здоров′я
Хімічна промисловість придумала більше ніж 10 тисяч харчових добавок, консервантів, барвників, емульгаторів, стабілізаторів.
Виробники отримують величезні прибутки, адже напханий ними продукт довго зберігається, хімічна ж сировину коштує дуже дешево. А те, що при цьому наноситься непоправна шкода здоров′ю всієї нації, нікого не хвилює, хоча лікарі стверджують, що всі ці речовини повільно вбивають нас.
Напевно, важко знайти корисніший сік, ніж гранатовий? Безсумнівно. Але 90% всього гранатового соку - це фальсифікат, про що офіційно заявив Держстандарт. Причому його не розбавляють банальною водою, як це було раніше. Соку в сучасних упаковках і близько немає, вони наповнені небезпечною для здоров′я сумішшю хімії, барвників, ароматизаторів, стабілізаторів. Нас переконують, що всі вони при певному дозуванні безпечні, адже сучасна харчова промисловість не може без них обійтися. Без добавок неможливе виробництво жодного продукту, інакше як же продуктові додати красивий товарний вигляд і довго його зберігати?
У Росії дозволено 219 харчових добавок, деякі з них мають кілька видів. Індекс Е часто зустрічається на етикетках, він означає, що продукт містить у собі барвники, консерванти, підсилювачі смаку, емульгатори, стабілізатори. Вважається, що раз всі вони були колись давно перевірені Всесвітньою організацією охорони здоров′я, то всі вони безпечні.
Про те, як насправді впливають на нас продукти з синтетичними барвниками, знають медичні працівники. Алергії, захворювання шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози, печінки, рак ... Кількість жертв тільки цих захворювань зросла майже в 3 рази. І чим більше ми вживаємо таких «хімікатів», тим більше виникає ризик хвороби від них.
Наш організм зіткнувся з такими хімічними інгредієнтами, що просто не знає, як їх переварити, засвоїти і вивести з організму!
Найшкідливіші серед харчових добавок - штучні барвники. Людина завжди вибирає очима, тому кожен виробник намагається зробити продукт красивішим, щоб виділити його із загальної групи. Хіміки придумали шкідливі синтетичні барвники, які значно дешевше натуральних, а продукти на основі синтетичних барвників можна продавати і зберігати доволі довго.
За міжнародною класифікацією всі барвники маркуються від Е100 до Е180, і тільки десять із них натуральні.
Як же відрізнити натуральні барвники від синтетичних?
Перш за все, запам′ятайте, що синтетичні барвники неприродно яскраві. Інший нюанс - синтетичні барвники дозволено використовувати лише в кондитерських виробах та алкогольних, слабоалкогольних і безалкогольни напоях.
Але наші виробники додають штучні барвники куди захочуть: в йогурти, томатну пасту, кетчупи, соуси, натуральні компоти, варення та джеми. Вся ця гидота, яка потрапляє в організм, проявляється у вигляді шкірних висипань і алергічних захворювань.
Існують нешкідливі натуральні барвники, які виробляють з буряка, червоного перцю, квітів і ягід. Але, на жаль, такі барвники дуже швидко руйнуються, тому їх використовують в натуральних продуктах з обмеженим терміном придатності.
Натуральні барвники позначаються індексом Е161, Е162, Е163, запам′ятайте їх і не лякайтеся, якщо побачите на етикетці.
- Е100 - Куркумін (Curcumin)
- Е101 - Рибофлавін (Riboflavin)
- Е161a - Флавоксантін (Flavoxanthin)
- Е161b - Лютеїн (Lutein)
- E161c - Кріптоксантін (Kryptoxanthin)
- E161d - Рубіксантін (Rubixanthin)
- E161e - Віолоксантін (Violoxanthin)
- E161f - Родоксантін (Rhodoxanthin)
- E161g - Кантаксантін (Canthaxanthin)
- E162 - Червоний буряковий (Beet Red)
- E163 - Антоціани (Anthocyanin)
- Е 166 - Сандалове дерево
Як нас дурять на ринку
Мистецтво обману покупців доведено до досконалості. Маскування неліквіду - частина обов′язків продавця, що є «страшною» таємницею. Справа в тому, що списувати зіпсовані продукти заборонено. Продавець зобов′язаний їх продати не дешевше якісного продукту. В іншому випадку господар відніме вартість простроченого і нереалізованого товару із заробітної плати продавця. Тому й доводиться надавати неліквіду товарний вигляд:
- За допомогою оцту і барвників перетворити тухле м′ясо в свіже;
- Реанімувати тушки курей хлорним відбілювачем і розчином соди;
- Тухлу рибу зробити копченою за допомогою ароматизаторів.
Подібні маніпуляції призводять до непоправних наслідків для здоров′я і навіть життя неуважного покупця. Подробиці цих неподобств будуть розкриті далі у відповідних розділах, зараз мова піде лише про найпопулярніші способи обману. Їх не так вже й багато, але застосовуються вони практично повсюдно.
Наприклад, свіжа риба псується за один день і на наступний день її потрібно викинути, тому що не буває свіжої риби другої свіжості. Замість того, щоб викинути стухший форель або сьомгу, продавці перетворюють неїстівну рибу в копчену. Досить засолити, а потім обробити хімікатом - рідким димом, при цьому неприємний запах зникає, а риба набуває апетитний товарний вигляд. До того ж і вигода від фальсифікації подвійна, адже копчена риба коштує дорожче, ніж свіжа або морожена.
У наш час ви не знайдете на прилавках непривабливих зовні курей. Це не означає, що вони стали кращої якості. Курку просто відбілюють хлоркою. Горезвісної «Білизни» буде досить лише краплі на відро. Отруїтися хімікатами в такій концентрації неможливо, а зіпсованою куркою - легко. Адже краще від цього вона не стала, просто поміняла колір. Після цього за допомогою простого шприца з водою їй додають до півкілограма ваги. Відрізнити замасковану тухлу курку можна по запаху хлорки. Якщо взяти в руки тушку, то кінчики пальців буде пощипувати від відбілювача.
Немає коментарів:
Дописати коментар